Berbicara tentang produk tenusu, sesetengah orang akan menghadapi masalah penghadaman
setelah memakannya. Perut berangin, rasa mual, dan tinja yang berair. Semua ini
berpunca daripada ketidakbolehan menghadam laktosa. Ini dipanggil intoleransi laktosa [1].
Jerman merupakan negara pengguna produk tenusu yang agak besar. Ia terletak
pada tangga ke-17 dalam senarai pengguna susu per kapita yang terbesar di dunia,
dengan penggunaan sebanyak 247 kg per kapita setahun, berbanding dengan
Malaysia dengan angka lebih kurang 37 kg per kapita setahun [2]. Atas sebab
itu, tidak mengejutkan yang terdapat jauh lebih banyak pilihan produk tenusu di
pasaraya di Jerman berbanding dengan Malaysia, termasuk pelbagai produk-produk tenusu alternatif
yang bebas laktosa.
Susu bebas laktosa. Sumber: http://einfach-laktosefrei.de/wp-content/ uploads/laktosefreie-milch-15-minusl.jpg |
Reaksi kimia
Laktosa ialah sejenis gula, atau karbohidrat, yang hanya terdapat secara
semulajadi di dalam susu mamalia. Ia adalah disakarida, yang bermaksud ia
terdiri daripada dua molekul karbohidrat yang lebih asas (yang dipanggil
monosakarida) iaitu glukosa dan galaktosa. Laktosa bersaiz besar dan atas sebab
itu tidak boleh diserapkan secara terus ke dalam salur darah manusia daripada
usus, akan tetapi perlu dipecahkan terlebih dahulu kepada glukosa dan galaktosa
melalui proses hidrolisis [3]. Proses ini memerlukan bantuan enzim laktasa.
Dalam susu bebas laktosa, hidrolisis yang biasanya berlaku dalam usus
manusia dihasilkan semula di dalam kilang. Ini dicapai dengan menambah enzim
laktasa yang dihasilkan menggunakan yis atau kulat ke dalam susu [4]. Oleh
sebab hidrolisis ini, susu bebas laktosa mengandungi kandungan glukosa yang
lebih tinggi dan atas sebab itu lebih manis daripada susu biasa. Akan tetapi,
kandungan gula keseluruhannya tetap sama.
Pil laktasa. Sumber: http://img.dooyoo.de/DE_DE/orig/1/9/7/0/4/1970439.jpg |
Perbezaan etnik [5]
Sebagai spesis mamalia, manusia berkongsi ciri penyusuan dengan kebanyakan
mamalia yang lain. Susu berfungsi sebagai
sumber tenaga, selain juga sebagai sumber vitamin, mineral dan antibodi bagi bayi mamalia sebelum mereka
cukup besar untuk memperolehi zat-zat ini dari sumber yang lain. Untuk itu, enzim
laktasa dihasilkan oleh usus bayi bagi membenarkan penyerapan. Kebolehan ini hilang setelah penyapihan (berhenti menyusu dan mula memakan selain susu). Akan
tetapi, dalam sesetengah etnisiti, kebolehan untuk menghasilkan laktasa berterusan
hingga ke umur dewasa. Fenomena ini hanya dilihat dalam manusia. Kesinambungan
penghasilan laktasa ini mempunyai dasar genetik. Atas sebab itu, bangsa yang berbeza
mempunyai toleransi (atau intoleransi) yang berbeza. Secara kasarnya, bangsa
yang mempunyai sejarah dan budaya mengkonsumsi susu akan menunjukkan kekerapan
toleransi yang lebih tinggi. Dalam sejarah sesetengah etnisiti, konsumsi susu
mungkin memainkan peranan yang penting dalam membekalkan nutrisi dan atas sebab
itu, individu-individu yang mempunyai gen yang mengkod penghasilan laktasa melepasi
umur penyapihan mempunyai kelebihan berbanding dengan individu-individu tidak
mempunyainya. Ini satu contoh pemilihan semulajadi bertindak dalam spesis
manusia. Jadual di bawah menunjukkan peratusan intoleransi laktosa mengikut beberapa
etnisiti.
Etnisiti/daerah geografi
|
% dengan intoleransi laktosa
|
Etnisiti/daerah geografi
|
% dengan intoleransi laktosa
|
||
1.
|
Asia Timur
|
90-100%
|
10.
|
Latin/Hispanik (Amerika
Utara)
|
51%
|
2.
|
Orang Asli (Amerika Utara)
|
80-100%
|
11.
|
Utara India
|
30%
|
3.
|
Asia Tengah
|
80%
|
12.
|
Anglo (Amerika Utara)
|
21%
|
4.
|
Afro-Amerika (Amerika
Utara)
|
75%
|
13.
|
Itali
|
20-70%
|
5.
|
Afrika
|
70-90%
|
14.
|
Utara Perancis
|
17%
|
6.
|
Selatan India
|
70%
|
15.
|
Finland
|
17%
|
7.
|
Selatan Perancis
|
65%
|
16.
|
Austria
|
15-20%
|
8.
|
Yahudi Ashkenazi (Amerika
Utara)
|
60-80%
|
17.
|
Jerman
|
15%
|
9.
|
Daerah Balkan
|
55%
|
18.
|
British
|
5-15%
|
Kesimpulan
Intolerasi laktosa ialah ketidakbolehan menghadam susu yang mengakibatkan simptom-simptom berkaitan dengan saluran pencernaan. Lawan kepada intoleransi laktosa, iaitu toleransi laktosa, mempunyai dasar genetik yang membenarkan manusia dewasa menghadam laktosa setelah penyapihan. Produk tenusu alternatif boleh didapati bagi mereka yang mempunyai intoleransi laktosa.
Sumber
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence
Glosari
antibodi - sejenis protein yang dihasilkan oleh badan untuk pertahanan badan dari jangkitan
genetik - berkaitan dengan baka
hidrolisis - reaksi kimia yang melibatkan pemecahan dua komponen melalui penambahan air
konsumsi - perbuatan makan atau minum
sakarida - pemelayuan perkataan Yunani σάκχαρον (sákkharon) yang bermaksud gula
yis - sejenis mikroorganisma dalam keluarga kulat
Glosari
antibodi - sejenis protein yang dihasilkan oleh badan untuk pertahanan badan dari jangkitan
genetik - berkaitan dengan baka
hidrolisis - reaksi kimia yang melibatkan pemecahan dua komponen melalui penambahan air
konsumsi - perbuatan makan atau minum
sakarida - pemelayuan perkataan Yunani σάκχαρον (sákkharon) yang bermaksud gula
yis - sejenis mikroorganisma dalam keluarga kulat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan